Facebook

Twitter

YouTube

ul.Składowa 5, 64-800 Chodzież
Polish English French German Russian

Ostrzeżenia dotyczące żywności

 

ZESTAW ZALECEŃ I OSTRZEŻEŃ DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI

DLA KONSUMENTÓW INDYWIDUALNYCH

 

1. W miarę możliwości zwracaj uwagę na warunki higieniczno-sanitarne panujące w środkach transportu i miejscach magazynowania artykułów spożywczych oraz miejsc ich sprzedaży.

2. Zwracaj uwagę na sposób oferowania do sprzedaży produktów spożywczych, ich wygląd, zapach , smak oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.

3.  Nie kupuj lodów częściowo rozmrożonych; po rozmrożeniu lodów nie zamrażaj ich ponownie.

4.  Unikaj ciast kremowych niewłaściwie przechowywanych (poza urządzeniem chłodniczym).

5.  Nie kupuj wyrobów garmażeryjnych o krótkim okresie przydatności do spożycia, przechowywanych w niewłaściwych warunkach.

6.  Kupuj tylko świeże i zdrowe warzywa i owoce – bez oznak zepsucia, zapleśnienia, ognisk gnilnych.

7.  Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania (wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów).

8.  Unikaj produktów spożywczych z niewiadomego źródła (nieoznakowanych).

9.  Sprawdzaj czy oferowana żywność jest skutecznie chroniona przed zanieczyszczeniami z zewnątrz (np. osłona przez owadami).

10.Przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, po tzw. brudnych czynnościach (obieranie ziemniaków, warzyw, przygotowywanie surowego mięsa  ryb), po wyjściu z toalety, przed rozpoczęciem pracy z żywnością – bezwzględnie musimy umyć ręce.

11. W domu łatwo psujące się produkty należy przechowywać w urządzeniach chłodniczych.

12. W urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych nie przechowuj nieumytych warzyw i owoców.

13. Dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie jeśli jesz je na surowo.

14. Warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj specjalnie do tego przeznaczoną szczoteczką.

15. Do mycia żywności używaj bezpiecznej wody – w przypadku wątpliwości przegotuj ją.

16. Podczas przechowywania żywności należy przestrzegać terminów określonych na opakowaniach (,,najlepiej spożyć do…; ,,należy spożyć do…”).

17. Powinniśmy izolować produkty surowe wymagające mycia, gotowania bądź innych zabiegów kulinarnych od produktów ugotowanych lub nie wymagających gotowania, a przeznaczonych do spożycia.

18. Pozostałości nie zjedzonej potrawy należy szybko ostudzić i wstawić do lodówki.

19. W miejscu przygotowywania i przechowywania żywności oraz naczyń i sprzętu kuchennego musimy bezwzględnie przestrzegać reżimu sanitarno-higienicznego.

Opracowanie: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu, 2017r.

Mapa strony

logo PIS 100lecie 1

Mapa zagrożeń